Kolačići (eng. Cookies)

Što je kolačić?

Drago nam je da nisi jedan od onih koji svaki puta slijepo klika kada se pojavi gumb „slažem se“. ?

Ok, pitaš se što je kolačić, zar ne?

Sigurno si do sada već masu puta kliknuo na tu obavijest kada si prvi puta posjetio neku web stranicu, bez da si u tom trenutku razmišljao za što daješ svoje dopuštenje.

U suštini, kolačić je informacija koja se u obliku obične tekst datoteke sprema na tvoje računalo od strane web stranice koju si upravo posjetio (to također može biti mobitel ili tablet).

Obično se spremaju najobičnije postavke za web stranicu (važne za neke bazične funkcionalnosti), kao što je na primjer jezik kojeg preferiraš ili adresa.

Kada jednom imaš spremljene „kolačiće“, nakon što ponovno otvoriš web stranicu koju si ranije već posjetio, tvoj web preglednik šalje natrag spremljene kolačiće koji pripadaju toj stranici. Tako web stranica zna da treba prikazati informacije koje su prilagođene Tvojim potrebama.

Možda ćeš ovo najjednostavnije shvatiti na primjeru tipične web trgovine – bez korištenja kolačića, web trgovina ne bi mogla zapamtiti koje si sve artikle dodao u košaricu pa bi u tom slučaju online šoping bio dosta, mentalno gledajući, izazovan proces. S time da bi se kod svakog posjeta stranice trebao ponovno napraviti login da uopće kreneš sa šopingom. ?

Kolačići mogu također spremati i druge informacije, no u konačnici sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Ti to omogućiš.

Naime, web stranica ne može dobiti pristup informacijama za koje im nisi dao pristup i nikako ne može pristupiti drugim datotekama na Tvojem računalu.

Ipak, ako ne želiš da web stranica sprema bilo kakve podatke o tvojem surfanju unutar domene, uvijek možeš promijeniti postavke svojeg web preglednika.

Jednostavno izabereš da on ne sprema kolačiće, odnosno da automatski kod zatvaranja preglednika obriše spremljene kolačiće.

Kako onemogućiti kolačiće?

Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama Tvojeg web preglednika. 5 sekundi brzinskog guglanja i evo pregleda kako onemogućiti kolačiće u sklopu pojedinog browsera.

Ako onemogućiš sve kolačiće, ne garantiramo kako će naša domena raditi onako kako smo mi to zamislili.

O kolačićima možeš još više saznati ovdje: http://www.allaboutcookies.org/

Ako imaš dodatnih pitanja oko kolačića ili ne znaš kako bi ih onemogućio u svojem web pregledniku kada je riječ o LPV, kontaktiraj nas na info@lpv.com